V Pracovně by ses měl cítít jako doma nebo v kavárně

Na mapě pražských coworkingových center přibyla nedávno další vlaječka. Pracovnu, kombinující 25 pracovních míst s kavárnou a prostorem pro různé aktivity od pohybových po výtvarné, najdete na Žižkově na adrese Vlkova 36. O jejím vzniku, současnosti i plánech do budoucna jsme si krátce povídali s jejími zakladateli Andreou Kosařovou a Honzou Pelánem.

Proč jste se rozhodli si otevřít coworkingové centrum? Podle průzkumu webu Na volné noze už jich v Praze existuje okolo dvou desítek…

H: Na první pohled to tak vypadá, ale dělal jsem si rešerši po jiných městech podobné velikosti ve světě a zjistil jsem, že podle toho, jak to funguje v cizině tu prostor pro další místo pro spolupráci freelancerů rozhodně ještě je.

A: Já jsem na volné noze chvíli byla a z těch stávajících mi žádný ze současných pražských coworkingů tak úplně nevyhovoval…

V čem tedy je a bude Pracovna odlišná?

A: Většina zdejších coworkingů je nějak orientovaná, třeba na start-upy. My jsme na žádnou konkrétní skupinu cílit nechtěli. Na čem ale jasně stavíme, to je prostor. Měli jsme o něm jasnou představu. Pro mě i pro Honzu je důležité místo, chtěli jsme, aby náš prostor měl nějaký styl.

H: Řada jiných coworkingů má charakter klasických kanceláří. U nás by ses měl cítít spíše jako doma anebo v kavárně. Pracovnu jsme záměrně navrhovali pro lidi, kteří ten prostor dokážou ocenit, jsou na něj vnímaví. Na stěnách tu máme obrazy, což třeba v mém případě rozhodně podporuje moji kreativitu.

A: Další odlišností je kavárna. U nás nemusíš pro jídlo nikam odbíhat, zamýšleli jsme ji jako občerstvení pro ty, kteří tu budou pracovat.

H: A můžeš si tu v neformálním prostředí dát schůzku se zákazníkem.

coworkingový prostor PracovnaJe vidět, že jste si také dost vyhráli s interiérem, je tady řada recyklovaných věcí, lustr z bubnu od pračky nebo z vík od popelnic…

H: Dali jsme si záležet, aby z toho bylo hodně cítit, že je za tím konkrétní lidská práce, že to není strojová výroba. Stejně jako je pro tebe jedinečný tvůj klient…

A: …a ze stejného pocitu vychází i velikost Pracovny. Kapacita 25 lidí je tak akorát na to, aby je člověk stačil všechny vnímat s dostatečně osobním přístupem, který si zaslouží. Jedním z našich přání je, abychom přitáhli osoby, které tu budou s námi trávit nejlépe celý den, aby se zformovala určitá komunita. A těch, kteří budou docházet na dvě tři hodiny, byla spíš menšina.

Pracovna není ale jenom coworkingový prostor, jsou tu různé tvůrčí programy, výtvarné i pohybové…

H: Programy by měly být službou lidem, kteří tu budou pracovat. Ale pochopitelně nejenom pro ně. Aby byl člověk opravdu tvůrčí, nedá se zase pracovat tolik hodin v kuse. Je dobré si to nějak proložit, protáhnout se, oddychnout si. Proto tu máme třeba jógu, zatím ráno, ale jakmile se nasbírá více coworkerů, chtěli bychom ji mít třeba i v poledne.

A: Máme tu i sprchu, takže není problém si vzít boty a jít si zaběhat do Riegráčů, ve vedlejší ulici je zase boulder.

H: Záměrem bylo, aby se sem jenom nechodili pracovat, ale aby si sem coworkeři přinesli i své další talenty, které mají a měli prostor ho tu rozvíjet.

A: I proto se naše větší „zasedačka“ jmenuje Vlastní prostor. Částečně ji sice budeme také pronajímat, ale je to otevřené pro realizaci našich členů. Třeba časem objeví, že chtějí a mohou dělat něco jiného, co je bude ještě víc bavit a naplňovat.

coworkingový prostor PracovnaPracovna byla oficiálně otevřená teprve před několika dny, takže předpokládám, že budete po vyčerpávajícím finiši spíše ladit detaily. Jaké jsou ale plány do budoucna?

H: Jakmile dořešíme prostor, tak bychom se chtěli věnovat konkrétním lidem. Aby se tady realizovaly nové nápady, členové si pomáhali navzájem.

A: V tuhle chvíli se tu například snažíme založit mastermind skupinu, abychom si mohli navzájem radit a posouvat se.

H: Jsme tu i pro ty, kteří nejsou spokojeni ve svém zaměstnání, ale mají nějaký sen nebo nápad. Chtěli bychom jim pomoct jak formou přednášek, tak i individuálních konzultací, propojit je s ostatními. Ostatně, od koho dostaneš na rozjíždějící se nápad nejlepší zpětnou vazbu? Já myslím, že od někoho, kdo si prošel podobnými úskalími jen pár měsíců před tebou.

Věřím, že tahle slova v někom alespoň zarezonovala. Za jakých podmínek můžu Pracovnu navštěvovat?

Kavárnu, která je otevřená každý pracovní den od 8:00 do 22:00, podle libosti. Co se týče coworkingu, měsíční tarif vyjde na 3500 Kč, 100 hodin pak na dva tisíce. Ale jsme schopni každému vyjít vstříc individuálně, třeba když někdo bude chtít víc využívat zasedečku a méně svůj pracovní stůl. Kontakty jsou na webu Pracovny.

Díky za rozhovor a držím palce.

foto: Pracovna

Tagy:
Pavel OvesnýPavel Ovesný je jméno mé. Na volné noze podnikám bezmála 20 let. Spojuju dovednosti a znalosti webového tvůrce, obsahového marketéra i podnikatelského poradce. Pořádám kurzy o podnikání, mastermindová setkání a nabízím také celodenní konzultaci v přírodě Lesa Pán. I proto, že mám rád lesy, hory a taky vlaky: s roční jízdenkou ČD v nich zároveň cestuju i pracuju.
Punkové podnikání