Zlepšete si angličtinu poslechem podcastů

Chcete se zlepšit v angličtině? Nejen v poslechových dovednostech, ale také v gramatice nebo slovní zásobě? Mám pro vás jeden tip: nacpěte si chytrý telefon podcasty a audiem a využívejte k poslechu každou vhodnou příležitost. Ať je to třeba vaření, uklízení nebo obecně práce či aktivita, která nevyžaduje plnou pozornost… Vedle klasického učení totiž existuje ještě „Language acquisition theory„, jejímž průkopníkem je vědec Stephen Krashen. Tento způsob osvojení jazyka má blíže k tomu, jak jsme se jako děti postupně učili náš mateřský jazyk. Představte si, jak na batole vybalíte: „Dnes se naučíme osobní zájmena a tvary slovesa být“. Absurdní, že? Ale ve školách se takto učí.

Naproti tomu rodilí mluvčí často neumí pojmenovat mluvnické jevy, občas ani neznají gramatická pravidla. Přesto umí jazyk používat. Snadno a intuitivně. Jak je to možné? Protože danou větu, frázi, slyšeli už tisíckrát ve svém životě. Přímo v konkrétním kontextu. A právě na těchto základech stojí postupné zlepšování úrovně jazyka poslechem, o kterém bude dnes řeč. Uvědomte si, jak málo pozornosti se mu věnuje ve školách (většinou šlo jen o načtený ústřední doprovodný článek z dané kapitoly učebnice) a naopak jak obrovské možnosti nabízí (především pro angličtinu) dnešní internet.

Mně osobně pomohlo se alespoň v určitých oblastech angličtiny výrazněji posunout. Na základní, střední a posléze i na vysoké škole jsem měl jen němčinu a tak jsem si k angličtině poprvé přičichl až někdo po dvacítce. A jako leckterý jiný samouk na dlouho uvíznul na mělčině věčného začátečníka. Až právě poslech podcastů mě popostrčil dále. Můžete totiž poslouchat na třech úrovních.

Tři způsoby poslechu:

1) Poslouchaní jen jako kulisa. Ano, i to má smysl. Jeho podstatou je tzv. brain soaking, navození prostředí cizího jazyka bez toho, že byste museli být v cizí zemi. Tento způsob poslechu funguje především na úrovni naší podvědomé mysli. Do ní se, aniž bychom si to uvědomovali, nahrává ohromující množství informací. Výhodou je, že na pro tento styl poslechu můžete najít, pokud vám to vaše práce či životní styl umožňuje, i několik hodin denně a naposlouchat tak doslova tuny jazyka.

2) Vědomé poslouchání audia. Tato možnost už vyžaduje plnou nebo alespoň většinovou pozornost. Využít se dá třeba cestou do práce nebo do školy především veřejnou dopravou.

3) Vůbec nejefektivnější metodou je číst si k poslechu zároveň textový přepis. Pokud jej tedy máte k ruce. I to už je díky chytrým telefonům snadné třeba i v MHD. Nejlepšího výsledku ale dosáhnete, pokud se stane součástí vašeho domácího studijního bloku. Na tento způsob poslechu se hledá čas obtížněji, ale pokud jej budete doplňovat s ostatními, především na nižších úrovních jazyka můžete zaznamenat pokroky docela rychle. A ty jsou motivací k dalšímu pokračování.

Poslech je, pakliže si vyberete správný materiál, příjemný, pasivní a můžete mu zasvětit spoustu času. Není ale samospásný. I když umí částečně ovlivnit i aktivní slovní zásobu, sám o sobě vás mluvit nenaučí. Stejně tak budete umět často podvědomě správně odpovídat v testech, ale až spojením s gramatikou se učení stane efektivní. Upozorňuje na to například americký akademik a spisovatel Cal Newport. Ve svojí knize Tak dobří, že vás nepřehlédnou na příkladech částečně zpochybňuje všeobecně známou hranici deseti tisíc hodin jako cestu k mistrovství, jak ji ve svém bestselleru Bod zlomu pojmenoval Malcolm Gladwell. Newport upozorňuje na fakt, že ke skutečnému mistrovství nevede jen kvantita hodin, ale současně také cílevědomé, ač mnohdy nekomfortní překonávání těžkostí a dril dovedností, které nás brzdí v dalším rozvoji.

Zlepšete se poslechem podcastů

Úskalí známe, vraťme se tedy k hlavní myšlence. Co tedy vlastně poslouchat? Ovoce nese poslech audia, které je o něco málo obtížnější než vaše současná úroveň. Mozek je tak vystavený porci nových slovíček a obratů, která se pokouší rozluštit z kontextu. Protože rozumí ústřední myšlence poslouchaného tématu, je pro něj rozkrývání toho zbytku neznámého vlastně docela zábavnou hrou. Podporuje jeho přirozenou zvídavost. Jakmile je ale rozdíl vaší a poslouchané úrovně výrazněji vyšší, naopak se přirozeně zablokuje. Takový poslech pro něj ztrácí smysl. Jeden z nejdůležitějších aspektů poslechu a vůbec učení je totiž váš psychologický stav. Pokud jste dobře nalazeni, učíte se snadno a rychle. Vyberte si něco, co vás bude bavit. Takže zapomeňte na zpravodajství.

Na úrovni Intermediate a nižší bude pravděpodobně běžný jazyk ještě šíří slovní zásoby i rychlostí obtížný. Řešení? Zaměřte se a) na audioknihy ve zjednodušeném jazyce nebo b) na podcasty pro ty, kteří se učí angličtinu. Ty často pracují s omezenějším výběrem slov a pomalejší výslovností a vysvětlováním složitějších souvislostí a kontextů. Tohle byla a je i moje osobní cesta.

Pár vhodných podcastů jsem objevil díky skvělým stránkám Helpforenglish.cz a dva z nich si zamiloval. Začínal jsem s podcastem Listen to English, který svého času provozoval Angličan Peter Carter. Ten točil 3-5 minutové spoty, namluvené pomalou příjemnou britskou angličtinou se zjednodušenou slovní zásobou a prokládané typický suchým humorem. Jeho webové stránky bohužek už několik let nefungují, naštěstí jsem si však jednotlivé díly poctivě stahoval. Nahrál jsem všech 288 dílů zazipovaných na uloz.to, kde si je můžete stáhnout (pokud odkaz nefunguje, dejte mi prosím vědět, už jednou došlo ke smazání).

Náhodou jsem nakonec zjistil, že se jeho podcasty Listen to english dají najít i na Youtube. Jsou tam sice v hodinových blocích, ale výhodou je, že si zároveň můžete na obrazovce číst přepis. Najdete je na následujících odkazech:
Listen to english learn english podcast
Listen to English podcast by Peter Carter part 2
Listen to English podcast by Peter Carter part 3
Listen to English podcast by Peter Carter part 4

Troufnete si na obtížnější? Pak vám, dámy a pánové, představuju můj jednoznačně nejoblíbenější anglický podcast, Lukes English Podcast. Jeho autor, Luke Thompson, je v Paříži žijící učitel angličtiny. Kromě skvělého podcastu je také stand-up komikem a jeho smyslem pro humor pro prodchnutý i jeho podcasty. Nedávno oslavil 10 let podcastingu a svůj šestistý díl. Jejich průměrná délka je okolo jedné hodiny, takže máte k dispozici na zlatém podnosu zhruba 600 hodin poslechu. Sám Luke spočítal, že jeden díl obsahuje až 10 tisíc slov. To už je kalorická porce angličtiny pro vaše uši. A cenný bonus navíc – drtivá většina z nich má díky komunitě i svůj textový přepis.

V jeho podcastech najdete široké spektrum témat, jako je hudba, film, historie, cestování, humor reálie života v Anglii i Francii. Řada dílů je přímo věnována různým technikám a tipům, jak na učení jazyků. Vybral jsem pro vás z obou skupin mé oblíbené epizody jako vstupní bránu do Lukeova světa. Tady jsou:

Díly zaměřené na učení jazyků

167. Memory, Mnemonics & Learning English
Klasický slovníček coby seznam slov a jejich překladů není příliš efektivní metodou, jak si je zapamatovat. Luke vám představí mnohé z paměťových technik a postupů, které sice na první pohled vypadají náročněji, ale pokud se je naučíte správně používat, zapamatování bude efektivnější a hlavně trvalé.

230. Can You Learn a Language in 6 Months?
Rozbor myšlenek uvedených TEDxovém videu od Chrise Lonsdalea, který vysvětluje osvědčené techniky a principy, jak se dostat na slušnou úroveň jazyka během několika měsíců. Je to vůbec možné? Koukněte na jeho video a poslechněte si i Lukeovy komentáře. Mimochodem, jedna z Chrisových rad zní „Poslouchejte tuny jazyka“.

256. Reading Books in English (and listening to them too) & 439. Reading Books to Learn English
Čtení je pravděpodobně nejúčinnějším nástrojem na rozšíření slovní zásoby a překonání tzn. „intermediate plateau“, tedy zaseknutí se na určité úrovni pokročilosti. Lidská komunikace je zaměřená na efektivitu a tím pádem jen na omezené množství slov. Právě v knihách najdete pestřejší slovní zásobu. Pomoci mohou také nezkrácené verze audioknih.

332. Olly Richards: English Polyglot – Top Advice and Strategies for Language Learning
357. Learning Languages with Olly Richards
536. How Olly Richards Learns a Language (Part 1) Compelling Material / Input-based Learning
537. How Olly Richards Learns a Language (Part 2) Intermediate Plateau / The Magic of Story / Pronunciation & Personality / Classroom vs Self-Guided Learning
Polyglot Olly Richards byl hostem LEP hned několikrát. Mluví osmi jazyky, kromě rodné angličtiny se všechny naučil až v dospělosti. Olly provozuje web I Will Teach You a Language a má s efektním učením jazyků obrovské zkušenosti. O spousty svých tipů se neváhal podělit.

364. TEN TOP TIPS for Learning English
Koukejte se na filmy v angličtině. S titulky a pak i bez. Rozvíjejte své paměťové techniky. Poslouchejte podcasty. Najděte si kvalitní zdroje. Slavte i malá vítězství. A užívejte si to, žijeme přece jenom jednou. To jsou některé z desítky tipů, jak se učit jazyk radostněji a s lepšími výsledky.

Kultura, historie a zábava

196. Cycling from Coast to Coast
Jeden z nejvtipnějších Lukeových podcastů vůbec, jehož hostem je fanoušek cyklistiky Ben Fisher. Ten se na kole vydal z Londýna do Paříže. Mimo jiné se dozvíte, jak se Ben dostal do svízelné situace, kdy mu došla voda a jediné místo, kde ji mohl nabrat, byl nudistický kemp nebo jak nocoval u inženýra z jaderné elektrárny.

303. The Battle of Britain
Píše se rok 1940 a Hitler obsadil většinu suchozemské Evropy. Jediný stát vzdoruje. Přes velké ztráty Britové odolávají ničívým náletům a Hitler nakonec nezvládá utáhnout obě fronty a tak od bombardování ustupuje. Je to jeho první prohra. V dílu věnovaném této zásadní bitvě druhé světové války Luke také vzpomíná na legendární polskou letku, jejíž součástí byl i český letec Josef František, který za jeden měsíc „sundal“ 18 nepřátelských letadel.

323. David Bowie (Part 1) & 324. David Bowie (Part 2)
Dvoudílný fanouškovský hold, složený talentované osobnosti hudby a umění obecně – Davidu Bowiemu. Ten si svůj umělecký alias změnil hned několikrát, protože měl smůlu, že vybrané jméno už nosil někdo jiný. Ale poslední volba, která padla na slavný zálesácký nůž bowiják, byla šťastná. Dozvíte se o Bowieho slavných deskách, jeho hudebním vizionářství a proměnách žánrů v průběhu let, ale také temných stránkách jeho života, jako byla paranoia, ztracenost v jeho stylizovaných postavách nebo závislost na kokainu.

363. Muhammad Ali & The Rumble in the Jungle
Další poctu vystřihnul Luke boxerovi, ale také filantropovi, komikovi, protiválečnému aktivistovi a vůbec muži širokého záběru a košatého charakteru, Muhammadu Alimu. Vedle krátké historie je hlavní část podcastů věnovaná jednomu z nejvěhlasnějších boxerských soubojů v historii tohoto sportu, nazvaném The Rumble in the Jungle. V africkém Zairu se tehdy už odepisovaný Muhammad Ali postavil sebevědomému Joe Frazierovi. Jak to dopadlo možná víte, ale tenhe zapálený „blow-by-blow account“ rozbor vám poodkryje vrstvy a rozměry, o kterých jste možná v boxu doposud netušili.

417. New Year’s Resolutions and Language Learning in 2017
Zhubnout, více cvičit, omezit alkohol, trávit více času s přáteli a rodinou, naučit se novou dovednost. To jsou jedny z nejčastějších novoročních předsevzetí v Anglii. Snad právě proto, že se v ní mluví nejpoužívanějším jazykem na světě, v žebříčku závazků přání naučit se nový jazyk nebo se v něm zlepšit nefiguruje. Mezi povídáním o představzetích a jak je nevzat a vytrvat, však dojde i na učení angličtiny.

464. How I make episodes of the podcast (Part 1) a 465. How I make episodes of the podcast (Part 2)
Podcasty jsou dnes velkým fenoménem. Zajímá vás, co všechno jejich natáčení obnáší? Nebo se chystáte rozjet nějaký vlastní? Luke se s vámi podělí o svých deset let zkušeností. Rozebírá nejen vlastní nahrávání, techniku, postprodukční proces, ale také svůj komplexní způsob přípravy témat od prvotního nápadu až k hotovém podcastu.

468. Punk – Music & Culture
K 40. výročí vydání Never Mind the Bollocks od Sex Pistols vypráví Lukeův bratr James o britském punk rocku, historii punkové subkultury, jejím politickém kontextu a ohlasu v médiích a společnosti. Kromě mnohých kapel a jednotlivých vln punkrocku rozebírají třeba i legendární rozhovor Sex Pistols v televizi, kde padlo v přímém přenosu několik sprostých slov, v Británii do té doby věc naprosto nevítaná…

532. A History of The World Cup
Skvělá epizoda o historii Mistrovství světa ve fotbale, plná rekordů, statistik, ale také různých kuriozit. V nich nechybí třeba skandální zápas mezi Itálií a Chile, BBC později překřený na „the most stupid, appalling, disgusting and disgraceful exhibition of football, possibly in the history of the game“, Maradonův kontroverzní gól rukou vystřídaný ještě ve stejném zápase trefou vyhlášenou za gól století, Zidaneho legendární hlavička, kterou složil italského soupeře, zmíňky o tom, jak hrál legendární Franz Beckenbauer se zlomenou rukou nebo o domluvě rozhodčímu od vlivného kuvajtského šejka. A k tomu Pelé, vuvuzely a mnoho a mnoho dalšího. Jeden z nejvtipnějších dílů vůbec.

Jak si vybrat ten správný díl

Ze šesti stovek jsem vyzobal zhruba 20 dílů. Ptáte se, jak si vybrat z těch dalších? Lukeovy podcasty mají dva hlavní formáty – v prvních účinkuje sám, druhé jsou formou rozhovorů. Osobně mám raději ty první, u rozhovorových hodně záleží na výběru hosta – některé jsou na můj vkus trochu moc živelné a spíše rušivé (třeba ty s Lukeovými přáteli Paulem a Amber). Každopádně můžete vypátrat díly věnované Steveu Jobsovi, profesorovi Stephenu Hawkingovi, šéfkuchaři Gordonu Ramsayovi, Monty Pythonům, Hvězdným válkám, ale také třeba politice a takřka nekonečnému tématu brexitu, které komentuje třeba i Lukeův táta Rick. Archiv všech dílů najdete na adrese teacherluke.co.uk/archive-of-episodes-1-149/

Že už patříte mezi LEPstery, tedy pravidelné fanoušky Lukes English Podcast? Které díly jsou vaše nejoblíbenější? Podělte se v komentářích.

Další zdroje pro studenty angličtiny:

www.helpforenglish.cz – nejlepší český web pro studenty angličtiny
www.englishme.cz – skvělá webová aplikace na učení angličtiny od tvůrců Heplforenglish
brona.cz – „nadšený učitel angličtiny z Brna“ s osobitým stylem a velkou komunitou fanoušků

…ještě dva osobnější tipy na weby mých známých:
www.jazykovy-koutek.cz – Jazykový koutek Lucie Gramelové je zaměřený na učení jazyků jako takové
www.doublebubble.cz – Petra Vojtová se zaměřuje na rozvíjení angličtiny u malých dětí přirozenou formou her

Pavel OvesnýPavel Ovesný je jméno mé. Na volné noze podnikám bezmála 20 let. Spojuju dovednosti a znalosti webového tvůrce, obsahového marketéra i podnikatelského poradce. Pořádám kurzy o podnikání, mastermindová setkání a nabízím také celodenní konzultaci v přírodě Lesa Pán. I proto, že mám rád lesy, hory a taky vlaky: s roční jízdenkou ČD v nich zároveň cestuju i pracuju.
Punkové podnikání